27 oktober, 2019

Filmtips inför hösten

Filmstjärnan Bette Davis.
Film har alltid en stor plats i mitt liv, men på något vis känns det ännu mysigare att krypa upp i soffan och frossa i film på hösten. Jag vill därför rekommendera tre av mina favoritfilmer som definitivt kan liva upp din höst:

Halloween (1978)
Jamie Lee Curtis spelar tonåringen Laurie Strode som förföljs av en maskerad man som har rymt från ett mentalsjukhus. "Halloween" – eller "Alla Helgons Blodiga Natt" som den kallades i Sverige – är en enkel men effektiv skräckfilm som håller än i dag och som introducerade den nu ikoniska skräckikonen Michael Myers. Filmen var med och startade åttiotalets våg av slasherfilmer och har imiterats otaliga gånger, men inget slår originalet.

Regisserad av John Carpenter som även komponerat det fantastiska soundtracket. För ungefär ett år sedan hade en helt ny film i serien biopremiär – även den kallad "Halloween" – där Jamie Lee Curtis återvänder till genombrottsrollen Laurie. Den ignorerar alla tidigare uppföljare och utspelar sig fyrtio år efter originalet. Även denna film är riktigt bra, men se till att se originalet först.

All About Eve (1950)
Bette Davis är en av tidernas bästa skådespelare och i klassikern "All About Eve" – eller "Allt Om Eva" som den kallades i Sverige – spelar hon den åldrande Broadwaystjärnan Margo Channing som tar den unga beundraren Eve (Anne Baxter) under sina vingar. Men detta får hon ångra när Eve så småningom börjar imitera sin idol och samtidigt nästla sig in bland stjärnans vänner. Superbt drama med dialog som känns förvånansvärt modern än i dag. Det är omöjligt att motstå repliker som: "Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night."

Precis som i de flesta filmer från Hollywoods gyllene era är skådespelarinsatserna av högsta klass. Förutom Davis och Baxter sticker Celeste Holm och Thelma Ritter ut i viktiga biroller. Även den fantastiska Marilyn Monroe syns i en tidig roll, vilket är ett stort plus. Detta är ett måste för alla som gillar riktiga klassiker.

The Shape Of Water (2017)

I detta äventyrsdrama följer vi Elisa (Sally Hawkins), en stum kvinna som arbetar som städerska i ett statligt laboratorium mitt under kalla kriget. Där upptäcker hon en människoliknande amfibie som fångats i Amazonasfloden. Hon börjar besöka varelsen i smyg och så småningom blir de förälskade i varandra. Men när Elisa får veta att man planerar att döda varelsen i forskningssyfte bestämmer hon sig för att rädda sin nyfunna vän.

Guillermo del Toro är en mästare på att skapa sagor för vuxna, till exempel "Crimson Peak" (2015), "Pans Labyrint" (2006) och "Don't Be Afraid Of The Dark" (2010) som alla är både vackra och skrämmande på samma gång. "The Shape Of Water" är inget undantag. Det är en hyllning till klassikern "Skräcken i Svarta Lagunen" (1954) – en film jag själv förälskade mig i som barn – men även "King Kong" och "Frankenstein" är tydliga influenser.

Här finns humor och allvar, spänning och romantik. Jag vill gå så långt att kalla det för ett mästerverk. Ett stort plus till Octavia Spencer och Richard Jenkins som spelar viktiga biroller.Denna krönika publicerades ursprungligen i Bostadspuls, en bilaga av Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

Följ mig på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube för ännu fler inlägg ur mitt liv. Du hittar även mer information om mig på DennisAlexis.com.