18 december, 2013

Recension: Fritt Vilt (2006)

"Fritt Vilt", eller "Kallt Byte" som den kallades i Sverige, är en norsk skräckfilm från 2006, regisserad av Roar Uthaug.

Vi får följa ett gäng ungdomar som ger sig ut i fjällen. Efter en olycka tvingas de söka skydd i ett till synes övergivet högfjällshotell. Det visar sig dock att de inte är ensamma och en efter en börjar de gå ett brutalt öde till mötes.

"Fritt Vilt" är en av de bästa skräckfilmerna som har släppts de senaste åren. Visst, den är inte speciellt originell, men underhållningsvärdet är högt. Att filmen dessutom utspelar sig i Norge gör att det blir extra skrämmande, eftersom det känns så pass nära Sverige, både geografiskt och kulturellt.

Skådespelarinsatserna är riktigt bra för en skräckfilm. Ingrid Bolsø Berdal är perfekt i rollen som hjältinnan Jannicke, som får utstå den ena hemskheten efter den andra. På senare år har man kunnat se henne i internationella filmer som "Chernobyl Diaries" och "Hansel & Gretel: Witch Hunters". Är en blivande "scream queen" på väg att födas?

Ögongodiset står söta Endre Martin Midtstigen för i rollen som Mikal, men den mest sympatiska karaktären är gängets "clown" Morten Tobias, spelad av Rolf Kristian Larsen. Man håller hela tiden tummarna för att han kommer vara en av överlevarna.

Som sagt, "Fritt Vilt" är inte särskilt nyskapande och innehåller en hel del skräckfilmsklyschor. Men filmen är professionellt gjord och kan definitivt mäta sig med de slasherfilmer Hollywood har producerat de senaste åren. Sverige har mycket att lära av Norge när det kommer till skräck!

Jag rekommenderar Blu-ray-utgåvan för bästa möjliga ljud- och bildkvalité. "Fritt Vilt" går att köpa på Blu-ray från CDON, samt på DVD hos Discshop, CDON och Amazon.Spana gärna in mina övriga recensioner.