04 juli, 2014

Såpoperans återkomst

Efter att långkörarna "Desperate Housewives", "Gossip Girl" och "Brothers & Sisters" lades ner var det länge torka för oss som gillar såpor. Jag syftar inte på billiga dokusåpor eller sega dagstidssåpor som "Glamour", utan riktiga, storslagna dramaserier med högt tempo och påkostade produktioner.

Många har försökt axla manteln men få har klarat sig längre än en säsong. Det finns dock undantag och här nedanför har jag listat några av mina favoritsåpor de senaste åren:

"Downton Abbey" har gjort succé världen över med sin blandning av kostymdrama och hederlig såpopera. Vi får följa herrskap och tjänstefolk på ett edvardianskt lantgods, där livet är allt annat är stillsamt och idylliskt. Maggie Smith i rollen som den spydiga överklassdamen Violet Crawley är svår att motstå, och det tidstypiska modet är en fröjd för ögat.

Seriens framgång har i sin tur gett liv åt ännu fler "kostymsåpor", till exempel "Mr Selfridge" och "The Paradise" som båda visas på SVT. Ärligt talat, ingen gör kostymdrama bättre än britterna.

2012 gjorde såpornas urmoder "Dallas" comeback i en uppdaterad version, som tar vid där originalserien slutade 1991. Fokus ligger nu på en yngre generation Ewings, men återkommande inhopp från originalkaraktärerna Bobby, Sue Ellen och J.R. är en fröjd för oss såpanördar och gör serien intressant för båda gamla och nya tittare.

Tragiskt nog gick Larry Hagman bort under 2012 och så även hans ikoniska karaktär J.R. Ewing. Men serien fortsätter i samma anda och ännu fler karaktärer från originalet väntas dyka upp framöver. Säsong tre av nya "Dallas" hade amerikansk premiär i februari och väntas dyka upp på svenska Sjuan under 2014. De första två säsongerna, samt hela originalserien, finns utgivna på DVD för den som vill titta ikapp.

Men den bästa såpan på TV just nu kommer från USA och heter "Revenge". Varje torsdag på TV3 kan vi se Amanda Clarke (Emily VanCamp) hämnas sin far, som blivit oskyldigt dömd för terrordåd. Överst på hennes lista står den rika och självupptagna familjen Grayson, som har fler än ett skelett i sin guldkantade garderob.

"Revenge" är som tjugohundratalets svar på "Dynastin" med sina storslagna intriger, snabba vändningar och glamourösa miljöer. Min favorit är förstås den bitchiga Victoria Grayson, spelad av Madeleine Stowe, som på många sätt är en modern Alexis Carrington. Om du har missat starten av "Revenge" så finns säsong ett och två utgivna på DVD.

Foto: TNT