17 december, 2011

Popsystrarna Mel & Kim Appleby

Den brittiska popduon Mel & Kim bestod av systrarna Melanie och Kim Appleby. De upptäcktes ute på en dansklubb och fick chansen att jobba med hitproducenterna Stock Aitken Waterman. 1986 släpptes debutsingeln "Showing Out (Get Fresh At The Weekend)" som blev en hit i både Europa och USA.

Men det var uppföljaren "Respectable" som blev duons stora hit. Den släpptes 1987 och blev etta i länder som England, Tyskland, Australien, Nederländerna och på den amerikanska danslistan. I Sverige kom den som högst på femte plats.

Mel & Kims första och enda album "F.L.M." släpptes 1987 och var helt skrivet och producerat av Stock Aitken Waterman. Titelspåret släpptes som singel och blev även den en hit. Men lagom till releasen av systrarnas nya singel "That's The Way It Is" började Mel synas allt mindre i media.

Det avslöjades så småningom att hon led av cancer och efter en hård kamp avled Mel den 18 januari 1990. Kim fortsatte musikkarriären som soloartist och fler av låtarna på hennes första soloalbum var skrivna tillsammans med Mel.

"F.L.M." tillhör ett av mina favoritalbum. De klubbiga dancepoplåtarna är catchy och Stock Aitken Waterman-soundet får mig alltid på fall. 2010 släpptes "F.L.M." i en nyutgåva, ommastrad med en mängd bonusspår och remixar. Den är en viktig del i min skivsamling!

Förutom den dansanta musiken så blev Mel & Kim kända för sina pigga danssteg, stilfulla kläder och bubblande personligheter. Och trots att det har gått över tjugo år sedan Mels tragiska dödsfall så lever systrarnas musik vidare hos popfans världens över.

Spana gärna in min hemsida tillägnad Mel & Kim!