04 september, 2008

Idol 2008 - Den nya juryn är här!

I går var det premiär för "Idol 2008" och jag förvånades faktiskt över hur pass seriös den nya juryn verkade vara. Nu har det visserligen bara gått ett avsnitt men av det lilla vi fick se så framstod Laila Bagge, Andreas Carlsson och Anders Bagge som hundra gånger proffsigare än den gamla juryn.

Förutom att den nya juryn faktiskt arbetar aktivt med musik på internationell nivå, både som talangscouter och låtskrivare, så uttrycker de sig i många fall mer konstruktivt än föregångarna. Jag hoppas att de har det som krävs för att hitta nya svenska artister som även kan slå igenom utomlands.

I en intervju med Aftonbladet sa Anders Bagge: "Att vara elak får aldrig bli ett självändamål. För mig är det viktigt att det finns ett mått av coachning i vårt arbete. Att vi kan säga 'du borde tänka på det här' istället för att ta fram storsågen bara för sakens skull. Det finns ingen poäng med det."

Andreas Carlsson sa i samma intervju: "Att klanka på folk för att skapa lyteskomik är inget jag eftersträvar, så vill jag inte att det blir. Vårt jobb är att hjälpa till att hitta den artist som är bäst just nu och som förhoppningsvis kan fortsätta att finslipa sin talang under en längre tid."

Jag tycker att det låter väldigt smart! Jag hoppas att de kommer att leva upp till dessa uttalanden och att juryn inte sänker sig allt för lågt när de ger kritik. Som jag har sagt många gånger förr: Seriösa branschpersoner ger alltid konstruktiv kritik! Vissa kanske inte tycker att det blir lika bra TV med en snällare jury, men det får stå för dem. Sedan kommer det förstås alltid att finnas vissa falsksjungande personer som tolkar all form av negativ kritik som elak, oavsett hur snällt den framförs, men det är en annan historia. Men som sagt, det har bara gått ett avsnitt och mycket kan hända ännu!

Visste ni förresten att Laila Bagge själv har varit artist en gång i tiden? Jag råkar nämligen ha hennes popalbum "Hello Laila" från 1998 här hemma. Minns någon singeln "Here We Go Again"? Inte? Nåja, hon verkar i alla fall ha hittat sin plats i rollen som talangscout och låtskrivare. Jag ser redan fram emot nästa avsnitt! Vad tycker ni läsare om den nya "Idol"-juryn?

Andra bloggar om: , , , , , , , , . Aftonbladet.

Bimbo Boy
http://www.bimboboy.com