05 juni, 2010

För ett mångkulturellt nationaldagsfirande

Jag brukar inte fira Sveriges nationaldag, jag är inte direkt patriotisk av mig. Jag har dock inget emot att andra firar. Tråkigt nog så finns det dock många som anser sig ha rätten att bestämma vad som är typiskt "svenskt" och hur man "ska" fira denna dag.

I Sandviken anordnas i morgon ett mångkulturellt nationaldagsfirande som inte bara innehåller typiskt "svensk" underhållning, utan även kultur från invånare med utländskt ursprung. Tråkigt nog så har många protesterat mot detta, bland annat via en grupp på Facebook.

Jag tror inte att majoriteten av medlemmarna i gruppen ens tänker fira nationaldagen, mer än att möjligtvis supa sig fulla på "svenskt" vis. Det handlar nog snarare om att de är provocerade och rädda för att andra kulturer ska "invadera vårt land". Men om man lyssnar till dem som anordnar firandet så är det tydligt att man INTE planerar att eliminera det "svenska".

Det handlar alltså inte om "omvänd rasism" som vissa påstår. Det handlar om att Sandviken ska fira nationaldagen med uppträdanden anordnade av och för stadens invånare. Och eftersom Sverige är ett mångkulturellt land så inbjuds även andra kulturer att delta i firandet. Det betyder alltså INTE att svensk underhållning ska förbjudas.

Men alla medborgare måste ju få dela med sig av den musik de känner för att framföra, oavsett om musiken är amerikansk, svensk eller arabisk. Jag slår förresten vad om att det kommer att sjungas en hel del låtar på engelska. Men det skulle folk inte reagera på. De reagerar nog inte heller om det skulle spelas jazz, blues och hiphop, musik som inte heller kommer från Sverige.

Det är dock intressant att man vänder sig mot just arabiska och kurdiska kulturinslag samtidigt som man säger sig vilja bevara traditioner som inte ens är svenska från början. Snacka om dubbelmoral på hög nivå.

Nu har jag och några vänner startat en egen grupp på Facebook som heter "För ett mångkulturellt nationaldagsfirande". Det är väldigt viktigt att just du blir medlem! Alla har självklart rätt till sin åsikt. Vi vill bara visa att långt ifrån alla medborgare är emot ett mångkulturellt nationaldagsfirande.

Läs gärna Immanuels och Ann-Cathrins intressanta blogginlägg om detta ämne. Aktuella artiklar om detta ämne hittar ni här: SvD, Arbetarbladet, Expressen, GD, Arbetarbladet, Expressen, GD, Arbetarbladet, Expressen, GD.