03 oktober, 2014

Källkritik mot rasism

Seriöst. Vi måste ta ett allvarligt snack om det här med källkritik. Jag tycker det är obehagligt att folk delar länkar på Facebook till så kallade "nyhetssidor", utan att först ta reda på vad de egentligen står för. Flera av dessa sidor är enbart skapade för att sprida myter och spä på hat och fördomar om invandrare, tiggare, HBTQ-personer och andra minoritetsgrupper.

Skärpning! Jag säger inte att alla som delar dessa länkar är rasister och homofober. Men snälla, snälla, snälla: Tänk er för INNAN ni delar, och lägg lite tid på att läsa på om ämnet först. Till och med regeringen varnar för nätmyter och besvarar flera falska påståenden på sin hemsida.

Så snälla, bespara mig länkar till hatsidor som Fria Tider, Exponerat, Avpixlat, Realisten, SD-Kuriren och liknande skit i flödet. Tänk ett steg längre och låt inte rädslan styra. Försök att sätta er in i andras situation istället för att direkt hoppa på "hattåget". Och framför allt: Att ett påstående delas på Facebook betyder inte att det automatiskt är sant.

Fler artiklar som tar hål på fördomsfulla nätmyter.

"Vi punkterar de vanligaste myterna om invandringen"

"Ny rapport spräcker tio myter kring invandring"

"Myter om tiggare"

"Gratis körkort och faktakoll"

"Så ljuger SD om tiggarna"

"Värt att veta om tiggeri"