06 augusti, 2006

Den typiska homofoben

Sedan jag kom ut som homosexuell har jag som tur är inte råkat ut för så många elakheter annat än från fjortishomofober på sajter som Lunarstorm. Som de flesta vet handlar homofobi om rädsla för det okända och om dålig kunskap. Än i dag är det tyvärr accepterat att använda "bög" som skällsord och många tar inte homofobi på allvar.

Här nedanför har jag samlat några av de vanligaste frågor och påståenden från homofober. Jag har också kommenterat varje påstående. Förhoppningsvis kan det få någon att ändra uppfattning. Texten är skriven ur en homosexuell mans synvinkel, eftersom jag har utgått från mig själv. Så om flator, bisexuella och transpersoner känner sig bortglömda så ber jag om ursäkt.

"Killar ska inte sminka sig, det är för tjejer."
Jag har aldrig förstått hur man orkar lägga energi på att ogilla andra människors utseende. Det tyder bara på egen osäkerhet och brist på ödmjukhet. Det är rätt konstigt att folk fortfarande har åsikter om att killar och tjejer ska vara på ett visst sätt när vi har kommit så långt i utvecklingen. "Sköt dig själv och skit i andra", är mitt råd.

"Jag tycker inte att homosexuella ska visa sin kärlek offentligt. Det kan påverka våra barn att ta efter."
Vill du leva i ett samhälle där ditt barn tvingas in i föråldrade könsroller? Jag tror inte att någon blir homosexuell för att andra homosexuella är öppna. Jag tror snarare att det visar barn att det är okej att vara sig själv. Och så gör det att de barn som senare kommer på att de är homosexuella lättare vågar komma ut.

"Det strider mot naturen, djur är inte homosexuella."
Där har du fel. Flera fall av homosexualitet har upptäckts i djurriket hos över fyrahundra arter. I flera av fallen vänder sig djuren till djur av samma kön för sexuell tillfredställelse eller trygghet. Det visar att djur inte bara tänker på att föröka sig.

"Analsex är äckligt."
Det får man ju tycka. Jag minns att jag läste en undersökning som berättade att analsex faktiskt är lika vanligt i heterosexuella förhållanden som i homosexuella. Så det blir rätt motsägelsefullt när en heterosexuell kille först talar illa om homosexuella för att sedan ha analsex med sin flickvän.

"Om alla vore homosexuella skulle det inte födas några barn och mänskligheten skulle gå under." För det första är det inte säkert att man vill skaffa barn bara för att man är heterosexuell. För det andra är det inte omöjligt för en homosexuell man att skaffa barn med en kvinna även om han inte tänder på henne. För det tredje är sannolikheten att alla människor på denna planet ska bli homosexuella rätt minimal. Och för det fjärde har människor i regel inte sex för att skaffa barn, utan för tillfredsställelsen.

"Måste du vara så fjollig bara för att du är bög?"
I media representeras homosexuella oftast bara av "fjollan", men det betyder inte att den personlighetstypen är norm. Långt ifrån alla bögar är fjolliga. Det betyder inte heller att fjollan är sämre. Det finns plats för alla och ingen ska nekas att vara sig själv.

Jag tänker inte anpassa mig efter heteronormen. Jag är mig själv. Att jag delvis råkar passa in på en stereotyp är inte något negativt. Det var inte så att jag vaknade en dag, insåg att jag var bög och tänkte att jag måste börja lyssna på disco och gilla rosa.

"Det står i Bibeln att det är fel för män att ha sex med varandra."
Bibeln säger även att en prästdotter ska brännas om hon prostituerar sig. Behöver jag säga att Bibeln kanske inte alltid ska tas på fullaste allvar? Förr i tiden klassades homosexualitet som en sjukdom och kvinnor saknade rösträtt. Tiderna förändras. Eller som någon en gång sa: "På Bibelns tid var jorden platt."

"Om man talar om för folk att man är bög får man ju skylla sig själv om folk är elaka."
Varför ska man gå med på att bli kränkt? Självklart är man medveten om att man är mer utsatt som homosexuell, men det betyder inte att man inte ska få stå för den man är. Det är samma sak när folk säger att man som homosexuell är "lagd åt fel håll". Det finns ingen rätt eller fel läggning. All kärlek är bra kärlek.

"Du får vara bög om du vill, men måste du vara så öppen med det?"
Ja, faktiskt. Jag vill göra samhället mer vant vid HBTQ-personer. Jag vill även visa unga homosexuella att det faktiskt är okej att vara gay och att vi har samma rätt som heterosexuella att uttrycka vår kärlek. Om folk retar sig på det så är det deras problem och de behöver inte umgås med mig.

"Men jag talar ju inte om för folk att jag är heterosexuell."
Heterosexuella behöver inte "komma ut" eftersom alla tar för givet att de flesta är hetero. Det är normen.

"Du borde ta reda på om en kille är bög innan du ger honom en komplimang."
Tar heterosexuella killar reda på om tjejer är lesbiska eller inte innan de stöter på dem? Tar heterosexuella tjejer reda på om killar är homosexuella eller inte innan de stöter på dem? Nej. Självklart ska man ta ett nej, men man måste ju kunna ta en komplimang från en homosexuell person utan att bli otrevlig. Detta besvarar även den fåniga frasen "Jag har inget emot bögar så länge de inte stöter på mig."

"Måste bögar vara så extrema och klä sig i kvinnokläder?"
Det är en fördom att homosexuell och transvestit är samma sak. Sedan ska man inte heller blanda ihop transvestiter med transpersoner. En transsexuell person är någon som känner sig född i fel kön. Många av dem väljer att göra en könskorrigering. En transvestit är en man som gillar att klä sig i kvinnokläder. Det har inget med läggning att göra då många transor är heterosexuella.

Sedan finns det personer som uppträder i det motsatta könets kläder, till exempel dragqueens och dragkings, vilket inte nödvändigtvis gör dem till transvestiter. Så länge en person trivs med sig själv och mår bra så behöver man väl inte döma?

"Det är okej att du är bög, du kan ju inte rå för det."
Även om jag kunde rå för det så skulle inte det vara något att klaga på. En teori är att alla föds bisexuella och sedan påverkas av olika faktorer att omedvetet "välja" det som passar en bäst. Det låter inte helt osannolikt, tycker jag. Jag älskar att vara bög och kunde jag välja att bli heterosexuell så skulle jag inte göra det.

"Det är åsiktsfrihet i Sverige, jag får tycka som jag vill."
Självklart har du rätt till dina åsikter, men du har ingen rätt att vara elak och kränka andra. Så om du har problem med min läggning ligger problemet hos dig, inte mig. Var vänlig bespara mig hatiska åsikter som jag inte har bett om.

Spana gärna in mitt blogginlägg "Homofobins många ansikten" för mer läsning om samma ämne.