03 augusti, 2007

Grundkurs i italodisco

Kära läsare, i dag tänkte jag guida er genom min favoritgenre, nämligen italodisco. Denna underbara musikgenre fick sitt genombrott i början av åttiotalet då det tyska skivbolaget Zyx började ge ut samlingsskivorna "Best Of Italo Disco". De innehöll discolåtar mestadels från Italien men också från resten av Europa. Så småningom började man använda italodisco för att beskriva själva musikgenren. Till skillnad från vad många tror så måste inte musiken komma från Italien för att kallas italodisco.

Italodisco är elektronisk synthbaserad discomusik. Låtarna är oftast i moll och texterna är rätt oviktiga eftersom det är soundet som är det viktiga. Italodisco kan sjungas av i princip vem som helst, vilket Albert One är ett utmärkt exempel på. Jag brukar oftast dras till italodisco som framförs av tjejer med stora frisyrer, spröda röster och åttiotalslook.

Än i dag är italodisco väldigt populärt ute i Europa och många gamla discolåt sprids dagligen över nätet. Även ny italodisco produceras, men den är trogen originalet och låter som om den kom direkt från åttiotalet. Några av de kändaste namnen inom italodisco är Ken Laszlo, Scotch, Fancy, Valerie Dore, Baltimora, Den Harrow, Sabrina, Gazebo och Fun Fun. Även C.C. Catch, Modern Talking och Sandra har låtar inspirerade av genren. Exempel på svenska artister som har flörtat med italodiscon är Lili & Susie, Fake, Paul Rein, Sally Shapiro, Rozzetta och Annie Anner.

Detta var min version av vad italodisco är. Men det kan variera från person till person. Jag har gjort en egen blandskiva med några av mina favoriter inom italodisco.

Låtlista till "Plastic Italo Disco Collection":

1. Den Harrow - Catch The Fox
2. C.C. Catch - 'Cause You Are Young
3. Annie Anner - Night In The City
4. Ken Laszlo - Tonight
5. Rozzetta - Fantasy
6. Fun Fun - Color My Love
7. Lili & Susie - Candy Love
8. Sabrina - Hot Girl (New Version)
9. Rose - Magic Carillon
10. Jessica - Like A Burning Star
11. Sandra - (I'll Never Be) Maria Magdalena
12. Selena - Shotgun
13. Scotch - Disco Band
14. Al Corley - Square Rooms
15. Moulin Rouge - High Energy Boy (More Energy Remix)
16. Danuta - Whenever You Go
17. Fancy - Slice Me Nice
18. Valerie Dore - The Night