30 augusti, 2007

Nätmobbning

I onsdags publicerade Dagens Nyheter en artikel om att sajter som Lunarstorm och Playahead förlorar besökare. Jag är inte förvånad. Nästan alla jag har pratat med är trötta på att Lunarstorm tar så mycket betalt för sina funktioner. Visserligen går det att använda sidan gratis men flera av Lunarstorms bästa funktioner kostar rätt så mycket i längden.

Säkerheten fungerar inte heller speciellt bra och det är väldigt lätt för mobbare att komma undan. Oftast får de bara en varning, även när det gäller mordhot och hets mot folkgrupp.

I dag såg jag ett inslag på SVT om tidningen Kamratposten som ska starta en egen sajt som riktar sig till barn mellan åtta och fjorton år gamla. Ola Lindholm, chefredaktör för Kamratposten, hoppas att deras säkerhetssystem ska göra det svårt för avstängda personer att skaffa nya konton på sajten. Det är ett väldigt bra initiativ.

Men mobbning förekommer inte bara bland barn utan även i vuxenvärlden. Och trots att vissa anser att vuxna ska kunna skaka av sig elakheter så mår många dåligt. Därför borde alla sajter lära av Kamratposten och göra det svårare för mobbare att registrera nya konton efter avstängningar. De bör också bli bättre på att radera folk som begår brott i stället för att bara dela ut varningar.

Mitt råd till Lunarstorm och liknande sajter är att lägga mindre energi på dyra funktioner som folk ändå inte bryr sig om, och mer på att öka säkerheten. Det är ju trots allt det som är det viktigaste för att ett socialt nätverk ska fungera. Lyssna på era medlemmar och ta ALLTID mobbning på allvar!