19 december, 2007

Gud älskar bögar

Kampen för jämlikhet fortsätter. Den kristna tidningen Dagen har frågat svenska samfundsledare om deras syn på homosexualitet. Jag blev inte direkt förvånad över Ulf Ekmans svar på frågan om homosexuella får bli medlemmar i Livets Ord:
"Vi lär och undervisar att Gud älskar alla människor, men en praktiserande homosexuell som inte vill söka hjälp och inte betraktar detta som synd kommer i konflikt med den undervisning vi har och det som Guds Ord säger. Och då finns inga förutsättningar för att bli medlem hos oss."

Det säger ju ganska mycket om honom och hans församling. Inte för att jag förstår hur någon vettig person vill bli medlem i en sekt som Livets Ord ändå. Det som däremot förvånade mig var Frälsningsarméns svar. Ledaren Victor Poke säger:
"Vi har två medlemskriterier. Den som är homosexuell men inte lever ut sin läggning får bli civilmedlem och kan till viss del även arbeta inom Frälsningsarmén, till exempel inom öppenvården. Den som lever ut sin homosexualitet kan inte bli frälsningssoldat. Vi har ingen skriven policy, men detta är det som gäller i Frälsningsarmén över hela världen."

Jag brukar gå förbi Frälsningsarméns butik i Sandviken och köpa begagnade böcker eftersom pengarna går till välgörenhet, men jag tror faktiskt att det är slut med det nu. Alla som är aktiva inom Frälsningsarmén kanske inte är homofober, men det är en principsak. Hur kan man vara medlem i en församling som diskriminerar vissa folkgrupper? Jag får skänka mina pengar till andra organisationer. Jag uppmanar till bojkott av Frälsningsarmén och deras butiker, till exempel Myrorna, för att visa att diskriminering inte är okej.

Det är i alla fall bra att ämnet har fått så stor uppmärksamhet i media. Tyvärr så finns det dock vissa som anser att vi HBT-personer gör en för stor sak av det hela. Jag håller med bloggaren Rosetta Sten som i sin blogg skriver:
"Det är som att säga 'Vad fan gnällde Rosa Parks för? Hon fick ju följa med bussen.' Ja, det fick hon, men hon fick stå för att hon var svart, medan de vita fick avnjuta bussturen sittandes. Dessutom är inte partnerskapslagen fullt jämställd med äktenskapet, speciellt inte när barn är inblandade. Ibland handlar det inte bara om att kunna ta sig från A till B, utan hur resan mellan dem är."

Kristna säger ofta att man ska älska och respektera sina medmänniskor. Trots detta envisas många av dem att diskriminera homo-, bi- och transpersoner. Snacka om dubbelmoral. Om Gud finns så älskar han alla oavsett läggning. Punkt.