01 januari, 2008

Akta er för Funmobile

Har ni också blivit lurade på pengar av det oseriösa företaget Funmobile? Det blev min lillasyster efter att ha gått in på en funktion på Facebook, en så kallad "applikation". Funktionen erbjöd gratis horoskop och det stod att det enda hon behövde göra var att skriva in sitt mobilnummer. I stället för att få horoskop så började hon få SMS tre gånger i veckan där det stod att Funmobile hade dragit femton kronor per SMS för ringsignalen.

Hon hade aldrig godkänt att de skulle dra pengar från hennes kontantkort och det stod ingenting om Funmobile eller ringsignaler på horoskopapplikationen. I slutet av SMS:en stod det att man skulle skicka ett SMS till ett visst nummer för att avbryta prenumerationen. Vi gjorde som det stod, men SMS:en fortsatte komma. Jag mejlade Funmobile och sa att min syster hade blivit lurad på pengar och ville ha ersättning, men fick inget svar. I stället sökte jag på nätet och hittade flera blogginlägg och tidningsartiklar om hur Funmobile har lurat andra på pengar. En av artiklarna länkade till Etiska rådet för betalteletjänster (ERB) som på sin hemsida skriver hur man ska göra för att avbryta prenumerationen. Man ska alltså skicka ordet "stopp" till nummer 72527.

ERB har tagit emot många anmälningar och de flesta har blivit lurade av annonser som utlovat gratis ringsignaler. Funmobile har lovat ersätta alla missnöjda kunder. Det är dock inte så lätt som det låter. Många av offren säger att de har ringt Funmobiles support flera gånger, men inte fått svar. De få som har kommit fram har blivit nekade ekonomisk ersättning. Funmobile har nu lagt upp information på sin hemsida om de regler som gäller

I dag anmälde vi Funmobile till Konsumentverket och ERB. Förhoppningsvis kommer min syster få pengarna tillbaka. För även om de har ändrat informationen på sin hemsida så är det många där ute som inte har fått någon ersättning. Folk blir fortfarande blir lurade, bland annat via den skumma funktionen på Facebook, och många av dem blir illa behandlade vid kontakt med företaget. Funmobile är inget annat än ett fuskföretag som lurar folk på pengar.