03 april, 2008

Recension: Bananflugornas Herre av Fredrik Eklund (2005)

Jag har precis läst ut Fredrik Eklunds självbiografiska roman "Bananflugornas Herre" från 2005. Där möter vi en ung Fredrik som arbetar i en studio i Stockholm, men drömmer sig bort till USA och dess lyx.

En dag får Fredrik ett erbjudande om att åka till Los Angeles och spela in bögporr. Plötsligt ställs han inför ett dilemma: Ska han fortsätta sitt trygga men tråkiga liv i Stockholm eller ge sig in i en bransch som både när och förtär sina anhängare?

"Bananflugornas Herre" är ett färggrant porträtt av en homosexuell kille som inte riktigt vet var han passar in. Boken ger även en rätt realistisk bild av den ibland ytliga gayvärlden. I början reagerade jag på bilden som gavs av Sverige som ett väldigt trist land, men mot slutet föll pusselbitarna ihop och jag förstod poängen.

Vissa metaforer som används i boken känns kanske lite krystade. Ett exempel är när Fredrik berättar om en sexpartner som "svankade som en norsk skidbacke". Men det är absolut inget som stör läsupplevelsen.

I det stora hela är det här en riktigt underhållande bok som är lätt att följa med i, även om den känns lite för kort. Jag hade gärna läst mer om själva filminspelningen och mer om Fredriks barndom. Men "Bananflugornas Herre" är väldigt läsvärd och jag hoppas på en fortsättning!

Du kan köpa "Bananflugornas Herre" hos Adlibris, CDON, Ginza och Bokus.

Spana gärna in mina övriga recensioner.