22 april, 2008

HIV-smittade diskrimineras

Jag läste precis i Aftonbladet att sångaren Andreas Lundstedt nekas visum i USA på grund av att han har HIV. Andreas skulle tillsammans med de andra medlemmarna i discogruppen Alcazar åka till New York för att uppträda, men det satte USA:s regering stopp för.

I artikeln står även: "Internationell lag ger suveräna stater rätt att utfärda sina egna inreselagar. Därför finns det flera länder som särbehandlar HIV-positiva. Detta trots att det enligt FN:s deklaration är förbjudet att diskriminera någon på grund av dennes HIV-status. HIV-positiva turister är bannlysta i bland annat Ryssland, Kina och USA."

Jag tycker att det är hemskt att HIV-smittade personer diskrimineras i samhället! Det är ju som att säga att de inte är lika mycket värda som andra människor. Andreas är snarare en förebild som vågar vara öppen med sin sjukdom och kan informera omvärlden. Jag tvivlar på att hans mål är att resa till USA för att ha oskyddat sex. Dessutom måste folk faktiskt själva ta ansvar för att skydda sig.

Att stoppa HIV-smittade från att komma in i ett land löser ingenting. Men som vanligt dras alla över en kam med motiveringen att man värnar om medborgarnas säkerhet. HIV smittar ju till exempel inte genom andning eller beröring. Snacka om att folk är dåligt upplysta och överdrivet rädda. Hur ska folk med HIV någonsin våga komma ut när de behandlas på det här viset?