09 april, 2008

Rätten att få vara sig själv

Har ni tänkt på att så fort det går bra för en bloggare så dyker det upp mängder av troll som gör allt för att provocera? De senaste dagarna har några personer hängt ut mig i sina bloggar eftersom de retar sig på hur öppen jag är med min läggning. Vad hände med rätten att få vara sig själv?

Hade jag haft en politisk blogg, stajlad i en könsneutral färg och diskret skrivit om HBTQ-rättigheter hade jag setts som intelligent, modig och intressant. Men nu har jag en rosa blogg där det framgår att jag gillar kändisar och discomusik. Alltså är jag tillgjord, bekräftelsesökande och ger bögar dåligt rykte.

Varför? För att jag stämmer in på stereotypen av en bög. Att jag blandar nöjesbloggarna med djupa tankar om samhället och den homofobi jag ofta utsätts för spelar ingen roll. Att jag gång på gång förklarar att jag inte skryter över att vara bög spelar inte heller någon roll. För jag har begått det grövsta brottet av alla: Jag har gått emot jantelagen.

Enligt samma personer förtjänar jag att bli hånad och uthängd eftersom jag är öppen med min läggning och sexualitet. Skulle de ens ha höjt ögonbrynen i fall en heterosexuell person hade gjort samma sak? Självklart inte, de följer ju normen.

Trollen påpekar att de förstås har homosexuella vänner som inte alls försöker hävda sig genom att snacka sex och "uppföra sig som tjejer", så varför måste jag göra det? Det i sig säger en hel del om deras syn på könsroller och kvinnlighet. Det sänder indirekt ut signalen: "Endast NORMALA bögar får finnas!" Och med normala menar de förstås bögar som inte är feminina.

Som jag skrev i mitt blogginlägg "Homofobins många ansikten", det finns plats för oss alla.