23 april, 2008

Plastmammorna anfaller

Den amerikanska plastikkirurgen Michael Salzhauer har gett ut barnboken "My Beautiful Mommy". Boken vänder sig till barn mellan fyra och sju år gamla, vars mammor ska skönhetsoperera sig. I boken berättar man om en mamma som är missnöjd med sin kropp och blir "räddad" av en plastikkirurg, allt medan dottern glatt ser på. Boken har väckt starka känslor världen över, vilket är förståeligt.

Personligen har jag inget emot folk som skönhetsopererar sig. Det är ett beslut som vuxna personer själva får fatta. Däremot tycker jag att det är helt fel att blanda in barn i det. Barn behöver inte veta allt om sina föräldrar. Barn ska få vara barn. Om man bagatelliserar skönhetsoperationer är det som att indirekt lära barnen att de inte duger som de är.

Hemska böcker som "My Beautiful Mommy" kommer att bidra till ätstörningar, mobbning och orimliga ideal bland barn och ungdomar. Det är inget de ska behöva tänka på i den åldern. Visst, vi har många ideal i samhället och det kan ibland vara svårt att stå emot dem, det vet jag av egen erfarenhet. Men jag tycker att man som förälder in i det sista ska lära sitt barn att vara nöjd med sig själv.