17 december, 2010

Dubbelmoral på hög nivå

Jag blir arg när någon sårar den person jag älskar mest av allt. Vissa verkar leva efter helt egna regler, likt sektmedlemmar. Men dessa "regler" gäller alla utom dem själva, de är fria att bryta mot dem när de känner för det.

Tänk om de kunde inse vad andra egentligen tycker om deras beteende. De ursäktar alla elakheter med sitt dåliga mående, men gör inget för att ta tag i sina problem. Sjukdomen blir istället ett sätt att slippa ta ansvar för sitt agerande, samtidigt som de gärna projicerar sitt beteende på andra.

Vissa har så otroligt låg självkänsla att de tolkar allt man säger negativt. Och då spelar det ingen roll hur mycket man visar att man älskar dem. Det är sant som sagt att man inte kan älska någon annan förrän man älskar sig själv.

Dessa personer omringar sig med jasägande vänner som inte vågar vara ärliga av rädsla för deras hälsa och vredesutbrott. Men man kan inte gå på tå runt en person bara för att denne mår dåligt, för då gör man bara personen en otjänst. Hur ska man kunna ändra ett destruktivt beteende om alla anpassar sig efter det? Begreppet "flodhästen i vardagsrummet" är rätt passande.

När man inte kan enas i en konflikt så är det ibland bättre att bara stryka ett streck över allt som har varit för att rädda relationen. Men om vissa tycker att det är mer värt att vara bitter och att älta sönder saker istället för att ha en fungerande relation så är det upp till dem. Men de kan inte skylla det på någon annan än sig själv.

Dessa personer kräver ofta en ursäkt av andra, trots att de själva inte ber om ursäkt. Allt är alla andras fel. När man själv svarar att man också har känt sig sårad så får man höra att man ältar och överreagerar. Snacka om dubbelmoral! Är det bara vissa som får älta? Spelar inte andras känslor någon roll?

Nej, nu är det dags att gå vidare och lägga detta bakom sig. Vi kan inte ge hur mycket som helst till personer som inte kan respektera att man tycker olika. Om man inte är villig att bjuda till, utan förväntar sig att alla andra ska göra allt åt en, så kommer man inte långt här i världen.

Jag hoppas bara att dessa personer får den hjälp de behöver så att de kan rädda framtida relationer. Ni som har sett filmen "Mildred Pierce", med Joan Crawford i huvudrollen, vet precis vad jag pratar om.

Tack för mig!