15 maj, 2007

Eurovision Song Contest 2007 - Final

Rätt låt vann! Jag är väldigt nöjd med slutresultatet av lördagens final. Serbien förtjänade verkligen att vinna med den vackra balladen "Molitva". Marija Šerifović har en magisk röst som får mig att rysa av välbehag. Hela framträdandet var vackert framfört. Det är så skönt med någon som verkligen kan sjunga. Jag ser fram emot att höra mer från Marija.

Ukrainas bidrag "Dancing Lasha Tumbai", som blev tvåa, var också en av mina favoriter. Låten framfördes av landets främsta komiker/dragqueen Verka Serduchka och är en skön blandning av polka och disco. Man kan inte stå stilla. Christer Björkman hotade att säga upp sig med anledning av att han inte skulle kunna motivera kända artister att medverka i tävlingen om ett sådant bidrag skulle vinna. Det kanske är dags att släppa fram lite nya och okända artister i stället för att bara vara "eliten" till lags, Christer?

Min tredje favorit var förstås Storbritanniens bidrag "Flying The Flag (For You)" som framfördes av popgruppen Scooch. Det här är precis den typ av musik som jag gillar: Plastig discopop som gör en på bra humör. Hela numret såg snyggt ut och påminde mycket om Steps video till "Deeper Shade Of Blue" med de blå flygvärdinnedräkterna. Det hela föll tyvärr på sånginsatsen och låten kom bara på plats tjugotre.

Jag är rätt nöjd med att det gick dåligt för Sverige. Jag är inte direkt patriotisk av mig utan går bara efter de låtar jag gillar bäst. Eftersom jag varken gillar The Ark eller "The Worrying Kind" gjorde det mig inget att de fick en dålig placering. Dessutom tycker jag att svenska folket har varit så kritiskt mot de andra länderna, så de behövde komma ned på jorden.

Sedan är jag otroligt trött på allt gnäll om att "östländerna bara röstar på varandra". Sedan när har Sverige varit ett dugg bättre? Vi kompisröstar ju hela tiden på Norden. Visst, de är fler än oss, men tror ni verkligen att alla i östländerna bara röstar på sina grannar i stället för på de låtar de tycker bäst om? Jag tror snarare att det är så att de har liknande musiktraditioner. Dessutom avslöjar Expressen i en artikel att Sverige hade fått kvalat även om östländerna inte fått rösta.

Det är skrämmande att höra vissa svenskar resonerar efter festivalen. "Man borde ha två olika festivaler, en för öst och en för väst", säger vissa. "Östpacket kan ingenting om musik", säger andra. Eurovision Song Contest är tänkt att vara en rolig tävling i musik. Kan ni inte sluta göra det hela till ett krig? Kan ni inte unna att det går bra för östländerna?