03 maj, 2007

Länge leve såpoperan

Älskad och hatad. Såpoperan har haft en gigantisk publik sedan storhetstiden på sjuttio- och åttiotalet. Även Sverige har producerat såpor, till exempel "Rederiet", "Tre Kronor", "Varuhuset", "Vita Lögner", "Skilda Världar", "Vänner Och Fiender" och "Storstad", men efter nittiotalet dog genren ut.

I väntan på nya spännande såpor har jag listat några av mina favoriter som nyligen getts ut på DVD. Så besök Discshop och beställ dessa klassiker du med.

Beverly Hills, 90210: Amerikansk ungdomsserie som sändes mellan 1990 och 2000. Tvillingarna Brenda och Brandon Walsh flyttar till Beverly Hills och träffar de rika och bortskämda ungdomarna Kelly, Donna, Steve och David. "Beverly Hills, 90210" är rätt ungdomlig i starten och tar upp många olika ungdomsproblem. Med tiden blir serien mer lik en renodlad såpopera, vilket passar mig utmärkt. Jag är så glad över att man har börjat ge ut denna härliga serie på DVD. Förresten, vem kan glömma hunken Dylan, plugghästen Andrea och bitchiga Valerie?

Dallas: Amerikansk såpopera som sändes mellan 1978 och 1991. "Dallas" ses som den största av alla såpor och är fortfarande populär bland såpafans världen över. Hittills har säsong ett till sex släppts på DVD och fler är på väg. Min favorit är självklart den alkoholiserade Sue Ellen, spelad av Linda Gray, som är gift med den onda J.R. Ewing.

Dynastin: Amerikansk såpopera som sändes mellan 1981 och 1991. "Dynastin", eller "Dynasty" som den heter i original, beskriver åttiotalet perfekt. Glitter, glamour, lyx, axelvaddar och hårspray. Kan det bli bättre? "Dallas" i all ära, men denna såpa är snäppet bättre. Karaktärerna är bitchigare och miljöerna lyxigare. Jag ser fram emot säsong två som släpps i sommar. Det var ju då superbitchen Alexis, spelad av Joan Collins, gjorde entré.

Herrskap Och Tjänstefolk: Brittisk såpopera som sändes mellan 1971 och 1975. Vi får följa den rika familjen Bellamy och deras tjänstefolk i början av nittonhundratalet. "Herrskap Och Tjänstefolk", eller "Upstairs, Downstairs" som serien heter i original, visar upp en rätt så realistisk bild av hur det var att leva i England på den tiden. Allt från homosexualitet och självmord till klasskillnader och Titanics undergång tas upp. Jag var besatt av denna serie som tonåring och nu finns alla fem säsonger äntligen på DVD.

Melrose Place: Amerikansk såpopera som sändes mellan 1992 och 1999. "Melrose Place" är min absoluta favoritserie. Tycker du att "Beverly Hills, 90210" är för snäll så är detta serien för dig. "Melrose Place" är tuffare, snyggare, råare, coolare och bitchigare än alla andra såpor. Följ ungdomarna i det lyxiga hyreshuset i Los Angeles stadsdel Melrose. Med karaktärer som den sexiga hunken Jake, spelad av Grant Show, den bitchiga karriärkvinnan Amanda, spelad av Heather Locklear, och den sinnessjuka Kimberly, spelad av Marcia Cross. Säsong ett finns redan utgiven på DVD och säsong två släpps i juni. Boka den genast!

Mistrals Dotter: Amerikansk miniserie som sändes 1984. Vi får följa den själviska konstnären Mistral, spelad av Stacy Keach, och kvinnorna i hans liv. Serien börjar i tjugotalets Paris och sträcker sig flera årtionden framåt. I rollerna syns bland andra Stephanie Powers, känd från "Par I Hjärter", Timothy Dalton, Lee Remick och Joanna Lumley, känd som Patsy i "Helt Hysteriskt". Missa inte den vackra titelmelodin "Only Love" med Nana Mouskouri.

Nord Och Syd: Amerikansk miniserie som sändes mellan 1984 och 1985. Utspelar sig före, under och efter det amerikanska inbördeskriget. Sydstatsbon Orry Main blir vän med nordstatsbon George Hazard vilket leder till problem när nord och syd börjar kriga. Bäst är den elaka Ashton, spelad av Terri Garber, som påminner mycket om Scarlett O'Hara i "Borta Med Vinden". Många kända skådespelare medverkar i serien, till exempel Leslie-Anne Down, Patrick Swayze, Elizabeth Taylor, Morgan Fairchild, Gene Kelly, Kirstie Alley och Olivia de Havilland. En mindre framgångsrik fortsättning gjordes 1994.

Törnfåglarna: Amerikansk miniserie som sändes 1983. Utspelar sig under sextio år där vackra Meggie Cleary, spelad av Rachel Ward, och prästen Ralph de Bricassart, spelad av Richard Chamberlain, blir förälskade i varandra, vilket leder till en massa problem. Bäst är den gamla filmgudinnan Barbara Stanwyck i rollen som den elaka och rika Mary Carson som vill förstöra huvudpersonernas förhållande.