22 september, 2010

Röstade du på Sverigedemokraterna?

Röstade du på Sverigedemokraterna i årets val? Instämmer du med deras främlingsfientliga åsikter? I så fall ser jag inte längre dig som en vän. Men innan du börjar kalla mig odemokratisk, läs detta blogginlägg så kanske du förstår vad jag menar.

Jag försöker att inte blanda politik med vänskap, men det finns gränser. Jag säger inte att alla som röstar på SD är rasister, det finns alltid undantag. Jag tror att många som röstade på dem är naiva och inte riktigt vet vad partiet står för. De kanske håller med dem i vissa frågor, men har missat deras mörkaste sidor.

Men då är det bättre att diskutera dessa frågor med övriga partierna istället för att rösta på SD. Okunskap är ingen ursäkt för att rösta på ett parti som har sina rötter i nazismen, och där en stor del av representanterna har uttalat sig rasistiskt och homofobiskt. Hur kan man ha missat allt som har skrivits om detta?

Som vuxen anser jag mig ha rätten att själv välja vilka människor jag har i min bekantskapskrets. Det handlar alltså INTE om att jag inte respekterar mina vänners åsikter. Jag och mina vänner är väldigt olika varandra, och vi respekterar det. Men när det kommer till homofobi och rasism så har jag nolltolerans, och det står jag för.

Eftersom jag själv är homosexuell så vill jag ju inte vara vän med någon som röstar på ett parti som uttrycker sig negativt om HBT-personer. Det är inte att vara odemokratisk. Alla har fördomar, det är mänskligt. Men när man låter fördomarna övergå till hat, våld och trakasserier så har det gått för långt.

Sedan kan ju folk ändra sig. Om man har styrkan att diskutera med SD-anhängare så är det bara bra. Förhoppningsvis kan man få någon att tänka om. Man kan också visa sitt missnöje på andra sätt, så som jag gör i bloggen. Men att helt blunda för vad som håller på att hända i vårt land är själviskt. Och att skylla allt på invandrare ÄR faktiskt rasistiskt.

Jag är så trött på SD:s självömkan. "Ingen vill diskutera med oss. Vi får inte tycka som vi vill." Vi har åsiktsfrihet i Sverige och ni får givetvis tycka precis som ni vill. Men då får ni också räkna med att vi andra säger emot. Åsiktsfriheten gäller väl även oss?

Sedan håller jag självklart med om att det ALLTID är fel att ta till våld, sabotera hemsidor och trakassera människor, oavsett politisk åskådning. Diskutera och protestera mot SD:s politik, men håll er till en mogen nivå. Allt annat gynnar bara SD:s martyrskap.

Många som röstar på SD säger att de inte är rasister, utan patrioter som vill ha sitt land tillbaka. De säger att de inte längre får fira nationaldagen eller sjunga nationalsången utan att någon känner sig kränkt. Men vem hindrar dem från att göra detta? Många tycker att jag har kass musiksmak, men inte slutar jag lyssna på musiken för det.

Jag tror helt enkelt att de tar varje chans de får att skylla på invandrare. Jag har många vänner med utländskt ursprung som inte alls stämmer in på den bild som målas upp. Därför gör det mig ledsen och arg när SD och deras anhängare drar alla invandrare över en kam. Det får mig att skämmas över att vara svensk.

Det finns korkade invandrare precis som det finns korkade svenskar. Det gäller att se till individen. Rötägg finns i alla "grupper". Visst, man har all rätt att vara stolt över att vara svensk. Men att skylla "motståndet" på invandrarna är fel. Allt handlar om hur man är som person, vilka åsikter man har, och INTE vilket land man härstammar från.

Och vad är egentligen svenskt? Nästan allt som dessa "patrioter" ser som svenskt har sina rötter i andra kulturer. Så det är motsägelsefullt att vara emot nya traditioner som faktiskt tillför samhället något. Det betyder inte att gamla traditioner ska försvinna. Det är ju upp till var och en.

Jag ser egentligen inte folk som "svenskar" eller "invandrare". Jag ser dem som människor och dömer dem efter hur de uppför sig. Att blanda in etnicitet, kön och sexuell läggning när man värderar människor visar bara avsaknad på empati och respekt.

Jag säger inte att Sverige är perfekt i dag. Det finns alltid rum för förbättring. Jag håller också med om att övriga partier måste bli bättre på att bemöta SD med motargument. Men en röst på SD gör det bara värre, tro mig.

Jag vill inte gå tillbaka till trettio- och fyrtiotalet då nazisterna tog makten i Tyskland. Vi vet alla hur det slutade den gången. Då var det främst judar man ville bli av med. I dag är det muslimer och romer som anses vara hotet. Vilka ska "invadera" oss härnäst? Finnarna och norrmännen kanske?

Som sagt, jag är inte odemokratisk. Folk får tycka precis som de vill i en demokrati, och det respekterar jag. Men i en demokrati har även jag rätt att välja mina vänner.

Följ mig på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube för ännu fler inlägg ur mitt liv. Du hittar även mer information om mig på DennisAlexis.com.