15 oktober, 2009

Bort med eliten i Melodifestivalen

Jag läste precis i Aftonbladet att SVT nobbar eliten till Melodifestivalen 2010. Äntligen! År efter år har samma artister och låtskrivare medverkat, vilket har gjort att jag och flera med mig har börjat tröttna på tävlingen. Jag menar, hur rättvist är det att vissa låtskrivare har med flera låtar per år och att samma skivbolag står bakom nästan alla bidrag?

Jag säger inte att jag ogillar de artister och låtskrivare som utgör den så kallade "eliten", tvärt om, vissa av deras låtar tillhör mina favoriter. Jag är bara så trött på dålig fantasi och doften av svågerpolitik. De behöver ju faktiskt inte vara överrepresenterade varje år. Och jag förstår inte alls att somliga oroar sig över att Melodifestivalen 2010 innehåller för "få kända namn". Tänk på alla nya talanger vi kan upptäcka istället!

Nåja, vi får väl se hur det blir i slutändan, jokrarna har ju inte avslöjats ännu, och refuseringen kanske är överdriven i media. Men SVT har i alla fall gjort rätt för en gångs skull och börjat lyssnat på svenska folkets kritik, och det är ett gott tecken.