18 februari, 2012

Recension: Deluxe av Anna Godbersen (2007)

"Deluxe", eller "The Luxe" som den heter i original, är en roman från 2007, skriven av Anna Godbersen. Den utspelar sig i New York under slutet av artonhundratalet och följer ett gäng ungdomar med den populära Elizabeth Holland i spetsen.

Elizabeth har ett hemligt förhållande med familjens stallpojke Will. Men efter sin fars död tvingas hon gifta sig med den rika Henry Schoonmaker för att rädda familjens ekonomi och sociala status.

Men Elizabeths syster Diana och hennes bästa vän Penelope Hayes är båda intresserade av Henry, vilket bäddar för en massa intriger. Som om det inte vore nog så är Elizabeths kammarjungfru Lina Broud också förälskad i stallpojken Will.

Allt blir om möjligt ännu mer komplicerat då Elizabeth plötsligt försvinner och antas ha drunknat i Hudsonfloden. Vem hade mest att vinna på hennes död?

"Deluxe" är en underhållande, spännande och välskriven roman med mycket detaljer om dåtidens mode. Tänk dig "Gossip Girl" fast på artonhundratalet. Jag tror dock att man hade tjänat på att fokusera på färre karaktärer.

Det är inte det att vissa karaktärer är mindre intressanta, tvärtom. Men jag föredrar att fokusera på max två eller tre karaktärers perspektiv. Några av karaktärerna är dessutom rätt lika varandra och man hade kunnat skriva ihop dem till en.

Jag vet inte hur historiskt korrekt beskrivningen av artonhundratalets tonåringar är, men det spelar inte heller så stor roll. Det är ju en fiktiv historia. "Deluxe" är lättsmällt underhållning med mycket dramatik och romantik. Jag ser redan fram emot att läsa de tre uppföljarna!

Spana gärna in mina övriga recensioner.