06 februari, 2007

Gymnasieskola diskriminerar homosexuella

På en skånsk gymnasieskola har balkommittén skickat hem ett brev till tredjeklassarna angående studentbalen. Jag har en homosexuell vän som hade tänkt ta med sin pojkvän på balen. Men enligt reglerna i kommitténs brev får man inte bjuda en person av samma kön som dejt.

I brevet står bland annat: "Ni får gå med vem som helst så länge de har fyllt 18 år på baldagen, de har egen anmälningslapp och de betalar och anmäler det vid samma tillfälle som du. Man kommer att bli placerad herre/dam så långt det går. Man kan därför ej ha någon av samma kön som date."

Låter inte det gammalmodigt? Det verkar som om kommitténs anledning är att de vill ha en speciell typ av bordsplacering. Är verkligen bordsplaceringen viktigare än att eleverna känner sig bekväma? Ska min vän behöva gå med en tjej bara för att ha en dejt?

På skolverkets hemsida står följande: "Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de fem diskrimineringsgrunder som lagen omfattar, det vill säga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder."

Hur kan då skolan gå med på att kommittén skickar ut brev med så dumt formulerade regler? Läste de ens igenom brevet innan det skickades? Kanske är det så att författaren har uttryckt sig klumpigt. Oavsett vilket har homosexuella elever tagit illa vid sig, vilket är ett tecken på att något bör göras. Vissa kanske tycker att det är petitesser, men det är lätt att säga om man själv inte blivit diskriminerad för den man är.

Att vara homosexuell är nog jobbigt utan att man ska behöva stöta på problem i skolan. Studentbalen är något av det största i en students liv. Ska den dagen behöva förstöras på grund av några mossiga regler? Jag hoppas att det visar sig vara en felformulering från kommitténs sida och slarv från skolans.

Jag ser fram emot svar från skolan.