11 februari, 2007

Melodifestivalen 2007 - Deltävling 2

Detta startfält var betydligt starkare än förra veckans. Även Kristian Luuk var roligare. The Ark och Marie Lindberg gick till final medan Jimmy Jansson och Jessica Andersson gick till Andra chansen. Det har varit diskussioner om att så få okända artister får plats i Melodifestivalen. Jag är beredd att hålla med om att tävlingen bör vara för nya talanger, men inte till vilket pris som helst. Jag tror att mångas protest blev att i lördags rösta på debutanten Marie Lindberg, som hade en av årets svagaste sångröster.

Här nedanför ser ni min topplista över kvällens bidrag, där nummer ett är bäst och nummer åtta är sämst. Jag har dessutom skrivit ner en kort recension av varje låt. Kom i håg att smaken är som baken!

1. Regina Lund - Rainbow Star: "Rainbow Star" var helt klart min favorit! Det som fick mig på fall var kombinationen av pratet inspirerat av Madonnas "Sorry", Kylie Minogue-doftande åttiotalsdisco och schlager, plus en gayvänlig text. Tyvärr var Reginas sång alldeles för svag, hon hördes knappt under framträdandet. De hade nog tjänat på att höja låten en tonart. "Rainbow Star" kommer dock spelas sönder hos mig. Jag vill också rekommendera hennes schlagerlåt "Kärleksikonen" från filmen "Livet Är En Schlager".

2. Jessica Andersson - Kom: Jessica Andersson sjunger hundra gånger bättre än Regina Lund, men hon lyckas inte bli etta på min lista. "Kom" är en skön discolåt med influenser från sjuttiotalet, men den kommer inte riktigt upp i samma klass som fjolårets "Kalla Nätter". Jag är dock glad att Jessica gick till Andra chansen och jag hoppas hon tar sig till final. Jag ser också fram emot att hennes kommande album.

3. Lustans Lakejer - Allt Vi En Gång Trodde På: Jag älskar Lustans Lakejers gamla hit "Diamanter" från 1982 och även denna låt föll mig i smaken. Men tonarten var alldeles för låg för sångaren Johan Kinde, så han dränktes av musiken. Låten räddas dock av ett synthigt sound och elektroniska handklapp. Ingen vinnarlåt, men ett trevligt tillskott till skivsamlingen.

4. Cosmo4 - What's Your Name: Jag hade höga förväntningar på Cosmo4:s låt eftersom jag har gillat deras tidigare singlar "Mexico", "Adios Amigos" och "Peek-A-Boo". Jag blev lite besviken på "What's Your Name" som är något platt. Men den växer nog. Den räddades dock av ett proffsigt framträdande och hooken i form av en vissling. Cosmo4 skulle tjäna på ett lite mer elektroniskt sound i framtiden.

5. Jimmy Jansson - Amanda: Jag har aldrig varit ett stort fan av "Fame Factory"-Jimmy, men i jämförelse med vissa bidrag gjorde han riktigt bra ifrån sig i lördags. Låten "Amanda" är inte speciellt nyskapande, utan låter lika halvtråkig som hans tidigare låtar, men refrängen sätter sig efter första lyssningen och Jimmy är en duktig sångare. Han var värd att gå till Andra Chansen.

6. The Ark - The Worrying Kind: Ola Salo är väldigt charmig och proffsig på scen. Han har dessutom en bra sångröst. Det är alltid kul med artister som gör något annorlunda, men The Arks låt "The Worrying Kind" är inte alls min stil. Jag kommer troligtvis aldrig att lyssna på den igen. Att den blir sexa på min lista beror mest på att den inte var lika tråkig som "Första Gången" och "Trying To Recall".

7. Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé - Första Gången: Anne-Lie Rydé har bara haft kalkonlåtar i Melodifestivalen genom åren. Den jazziga "Första Gången" är lika underhållande som Nobelfesten, vilket inte är något positivt. Kul dock att Svante fortfarande har rösten i behåll.

8. Marie Lindberg - Trying To Recall: Marie Lindberg är säkert väldigt trevlig, men vad hände egentligen i lördags? Förutom den tråkiga låten och det dåliga, engelska uttalet så sjöng hon inte bra. Jag tror att alla musikaliska personer där ute ramlade baklänges när hon gick till final.