09 mars, 2010

Var försiktig på Internet

Allt fler avslöjar personliga saker om sig själva på Internet. I bloggar och på sidor som Facebook och Twitter lägger många upp vågade bilder och avslöjande texter utan att tänka sig för. Jag är ingen bakåtsträvare, tvärtom, jag älskar Internet och sociala medier, och jag är själv öppen som person. Men jag har lärt mig att tänka mig för innan jag publicerar saker.

Många tänker säkert: "Äsch, det är ju ändå bara mina vänner som läser min blogg." Men även om du inte har många läsare så finns det alltid en risk att personer du inte vill ska se innehållet hittar det, och kan använda det mot dig. Det kan vara allt från arbetsgivare till nyfikna släktingar. Jag ser dagligen blogginlägg av ungdomar som jag vill varna eftersom jag själv har varit i samma situation.

I dag publicerar jag aldrig något utan att först fråga mig själv: "Känns det okej att precis vem som helst kan se detta?" Det är något jag rekommenderar alla att göra. Skulle du vilja att din mamma, mormor, arbetsgivare eller blivande partner såg det du har publicerat? Hur skulle det kännas om det hamnade på TV eller i kvällspressen?

Jag har lärt mig den hårda vägen att det ibland är dumt att vara "onödigt" öppen på Internet. Jag började blogga redan 2001 på Lunarstorm och avslöjade precis allt om mitt sexliv och andra personliga saker. För några år sedan tog jag bort alla inlägg då jag inte längre kände att jag kunde stå för allt jag skrivit som tonåring.

Man utvecklas hela livet. Jag är inte samma person som jag var när jag var arton. Men tyvärr kan beslut man fattar när man är yngre förfölja en hela livet, så det är viktigt att tänka sig för. Speciellt med tanke på att allt man publicerar på Internet riskerar att finnas kvar för evigt, även om man själv raderar det.

Självklart är det upp till var och en att avgöra hur man uttrycker sig på nätet, jag vill bara råda er att tänka efter före.