25 oktober, 2008

ABBA-slakt i Idol

Som det stora ABBA-fan jag är kunde jag inte låta bli att rysa när Johan Palm slaktade "The Winner Takes It All" i gårdagens avsnitt av "Idol 2008". Låten, som i vanliga fall är ett sentimentalt mästerverk med Agnetha Fältskogs gudomliga stämma, dränktes istället i falsksång vilket är mer än vad mina öron klarar av. Målbrott eller inte, jag köper inte det här.

Bäst i går var i alla fall Anna Bergendahl, Kevin Borg, Alice Svensson och LouLou Lamotte. Speciellt Anna och LouLou lyckades sätta en personlig prägel på låtarna istället för att slaviskt följa originalen. Det är ingen idé att göra en cover om man inte gör den till sin egen. Även Lars Eriksson, som inte heller alltid är så tonsäker, lyckades göra ett säreget och underhållande framträdande. Jag håller med Laila Bagge om att han skulle bli en utmärkt musikalstjärna då han har en speciell röst och massvis med charm!

Jag tycker att Johan Palm eller Sepideh Vaziri, som gjorde ett rätt opersonligt framträdande, skulle ha åkt ut i går. Det är kul att ABBA:s musik fortfarande lever vidare och att man genom "Idol 2008" når ut med den till en yngre publik. Men jag kan inte låta bli att tycka att det känns lite sorgligt. Ingen kommer någonsin att leva upp till ABBA:s musikalitet varken sång- eller låtmässigt, så de flesta försök blir rätt pinsamma. Ibland stämmer faktiskt det gamla uttrycket om att "det var bättre förr".

Andra bloggar om: , , , , , , , , , . Aftonbladet, DN, SvD, Aftonbladet.

Bimbo Boy
http://www.bimboboy.com