17 oktober, 2008

Barnsligheterna i Idol fortsätter

Jag såg en debatt om mobbning på TV4 där Katrin Zytomierska medverkade angående sina barnsliga uttalanden i "Idol 2008: Eftersnack". Hon sa bland annat att hon inte vill vara en förebild för ungdomar, samt att hon anser ordet "bögigt" vara något positivt som "nittionio procent av alla killar i Stockholm strävar efter att vara".

Jag tycker att Katrin har hanterat det hela otroligt dåligt och när folk ifrågasätter henne försöker hon vända det till att det är de som är fördomsfulla och inte har något bättre för sig.

Jag tror inte att Katrin är homofob men hon är uttrycker sig väldigt klumpigt och det hon säger kan uppfattas fel och dessutom bidra till att barn och ungdomar börjar uttrycka sig på samma sätt.

Jag som homosexuell tycker inte heller att "bögigt" nödvändigtvis behöver vara negativt, men det beror på hur det sägs och i vilket sammanhang. Katrin ville avdramatisera ordet och tanken är god, men det blir helt fel när hon uttrycker sig som hon gör och dessutom inte ger någon förklaring direkt i programmet.

"Undrar om mulliga, he he, personer har lättare till tårar... Kanske att det är så."

Eftersom Katrin använde ordet som anledning till att Jesper Blomberg hade blivit utröstad, utan att förklara varför, så är det inte alls konstigt att folk tolkade det negativt. Hur skulle tittarna kunna veta att Katrin hade för avsikt att avdramatisera ordet, speciellt med tanke på hur hon har beskrivit de andra deltagarna i "Idol"?

Det har varit ganska grova personangrepp hela tiden, speciellt i "Idol"-bloggen. Oavsett så borde Katrin ha bett om ursäkt direkt när folk tog illa upp istället för att visa upp en nonchalant attityd och skylla på att hon är oerfaren som programledare.

Katrin och många med henne har under de senaste åren gjort sig kända på att mobba andra i sina bloggar, något jag tycker är vidrigt! Det har förstås bidragit till att folk inte har köpt Katrins förklaringar de senaste dagarna.

Det som är ännu obehagligare är alla som faktiskt läser dessa bloggar och uppmuntrar till mobbningen. Det får mig att tänka på en skolgård där mobbaren, här i form av Katrin, försöker hävda sig själv medan hon påhejas av fega åskådare, här i form av bloggläsarna.

"Du är så grym som säger vad du tycker, tjejen! Han är ju jättebögig! Folk är så känsliga!"

När reagerar mot hennes mobbning är man enligt vissa "överkänslig" och "humorbefriad". Jag tycker snarare att det är ett tecken på empati att så många har reagerat på Katrins påhopp. Ju fler som reagerar, desto större chans att påverka!

Men även om vi säger att Katrin skulle använda dessa ord ironiskt för att provocera och skämta så blir det helt fel när elakheterna är för grova. Speciellt i ett ungdomsprogram där vissa av offren bara är sexton år gamla.

Jag kan själv skämta om att jag är bögig eftersom jag själv är homosexuell, men jag skulle inte göra det om andra på TV, inför ungdomar som kan ha svårt att se ironin i det.

Oavsett om man är känd eller inte så måste man tänka på hur man uttrycker sig. Är man programledare för ett ungdomsprogram är det oacceptabelt att använda ord som man vet kan tolkas som kränkande för vissa grupper.

Det är tillräckligt jobbigt för unga HBT-personer som det är utan att de ska behöva känna sig obekväma när de ser på TV också. Om man nu vill avdramatisera ett ord som ofta används nedlåtande så får man göra det tydligt och i ett sammanhang där det inte går att misstolka.

Alla har rätt till sin åsikt men jag tycker att alla som försvarar den här typen av beteende ska ta sig en rejäl tankeställare. Vill ni att era barn ska växa upp i ett samhälle där det är helt okej att håna någon för dennes utseende, ålder, läggning och vikt bara för att göra sig själv ett namn eller för att göra bra TV?