21 januari, 2009

Debatt - Sveriges sämsta debattprogram

Jag gillar verkligen debattprogram, speciellt när de tar upp ämnen som ligger en varmt om hjärtat. Något jag dock INTE gillar är SVT:s program "Debatt" som leds av Janne Josefsson. Efter varje avsnitt känner jag mig stressad och det är inget mot vad gästerna måste känna sig. Janne låter totalt ointresserad av vad de har att säga och så avbryter han dem hela tiden. Dessutom framstår han inte som direkt opartisk, något jag tycker att en seriöst debattledare bör vara. Jag har helt slutat titta på programmet på grund av allt detta.

I Aftonbladet i dag kan vi läsa att Blondinbella får kritik för att hon valt att tacka nej till att medverka i "Debatt". Hon hade tydligen tackat ja först men sedan ändrat sig. Oavsett hennes anledning så förstår jag inte varför folk gör en så stor sak av det. Är det inte upp till var och en att bestämma vilka program de vill medverka i? Det behöver inte handla om att personen ifråga inte vågar ta en debatt utan kan även bero på att folk är trötta på själva programmet.

Jag är förvånad över att någon seriös person ställer upp i "Debatt". Själv föredrar jag TV4:s "Kvällsöppet Med Ekdal" med Lennart Ekdal som debattledare. Där får folk i alla fall prata till punkt... oftast. Programmet gör i alla inte tittarna stressade utan fokuserar på det som är viktigast: själva debatten. Mitt råd till SVT och "Debatt"-redaktionen är att ägna sig åt ett ämne per program så att de slipper stressa upp gästerna, samt att skaffa en debattledare som vet vad han gör.

SVT verkar helt ha glömt bort kvalitén när det kommer till "Debatt". Det är väldigt viktigt med debattprogram, men hur ska man få fram budskapet när upplägget för själva programmet är en cirkus? Hur ska man kunna nå ut till tittare som bara känner ilska över att ingen får prata till punkt?