25 maj, 2008

Eurovision Song Contest 2008 - Final

I går var det final i Eurovision Song Contest 2008 och Ryssland blev det segrande landet. Jag är lite besviken över att Island och Sverige, vars låtar jag älskar, inte placerade sig så högt, men jag är ändå nöjd med resultatet. Jag älskar alla låtarna i topp fyra. Här nedanför finns min topplista över kvällens bidrag, där nummer ett är bäst och nummer tjugofem är sämst i mitt tycke.

1. Island: Som ni redan vet älskar jag Euroband och deras dancelåt "This Is My Life". Jag är besviken över att de bara slutade på fjortonde plats i går, men alla kan ju inte ha samma smak som jag. Jag hoppas i alla fall att vi får höra mer av Euroband framöver.

2. Ukraina: Discolåten "Shady Lady" är ett mästerverk och Ani Lorak har precis allt det jag gillar. Hon sjöng väldigt bra i går och jag kände mig helt lyrisk när hon dansade loss i sin glittriga silverklänning. Jag längtar efter hennes kommande album.

3. Sverige: Det gick inte så bra för Charlotte i går, men det gör inte så mycket, för jag älskar "Hero" ändå. Charlottes framträdande var magiskt och jag började nästan gråta när hon kom till sticket. Tyvärr räckte det inte hela vägen, men det blir fler chanser. Sverige måste satsa på lite modernare discomusik om vi vill vinna Eurovision.

4. Armenien: Sirusho är fortfarande en av mina favoriter från årets tävling. "Qélé, Qélé" är en glad poplåt som får en att vilja dansa. Hon sjöng dock inte lika bra som konkurrenten Ani Lorak, vilket gjorde att hon föll något i placeringen.

5. Ryssland: Som ni redan vet älskar jag Dima Bilans musik. Jag är jättenöjd över att han vann i går även om det fanns bättre låtar i tävlingen. "Believe" växer för varje lyssning och hans framträdande var återigen magiskt. Jag hade dock skippat konståkaren som kändes lite för mycket.

6. Grekland: Jag är glad över att det gick bra för Kalomira. "Secret Combination" är en perfekt poplåt som får mig på bra humör. Hennes framträdande var dessutom riktigt proffsigt och kitschigt framfört.

7. Polen: Jag gillar fortfarande denna sköna ballad. Trist bara att Isis fick en rejäl tupp i halsen under gårdagens framträdande, vilket troligtvis kostade henne en högre placering.

8. Albanien: Olta sjöng mycket bättre i går än på semifinalen och hennes vackra ballad är fortfarande en av mina favoriter i år. Den förtjänade en högre placering.

9. Serbien: Den vackra balladen "Oro" har vuxit väldigt mycket och jag tycker att refrängen är riktigt stark. Jelena Tomašević har dessutom en fantastisk röst. Jag tycker dock att det är fel att låtskrivaren faktiskt är programledare för hela tävlingen.

10. Tyskland: Jag har gillat tjejgruppen No Angels ett par år nu och poplåten "Disappear" är riktigt skön. Tyvärr föll det i går på att tjejerna inte sjöng speciellt bra live. Bättre lycka nästa gång.

11. Azerbajdzjan: "Day After Day" växer hela tiden och Elnur & Samir gjorde bra ifrån sig i går. Det här är inte alls min stil, men jag känner igen en bra låt när jag hör den.

12. Israel: Låten har vuxit lite sedan jag hörde den första gången, men inte tillräckligt för att bli en vinnare för mig.

13. Georgien: Jag gillar fortfarande versen och bryggan på "Peace Will Come", men i övrigt är låten rätt trist och Diana Gurtskaya sjöng inte speciellt bra i går.

14. Norge: Maria gjorde ett nästintill perfekt framträdande i går och lyckades bli femma. Låten är dock fortfarande för alldaglig, men sångprestationen räddade den.

15. Spanien: Jag tycker faktiskt att Rodolfo Chikilicuatres electroinspirerade "Baila El Chiki Chiki" är riktigt skön. Den är självklart ingen vinnare, men inte heller så dålig som alla andra verkar tycka. Gårdagens framträdande var riktigt kul.

16. Rumänien: Deras framträdande var återigen väldigt proffsigt, men tyvärr är låten för anonym för att vinna.

17. Portugal: Nej, den här låten är fortfarande inte kul. Jag var nära att somna under framträdandet. Sångerskan är dock riktigt duktig.

18. Turkiet: Detta var lika ointressant i går som det var på semifinalen. Sångaren gjorde dock ett rätt bra jobb.

19. Frankrike: Jag är inget fan av Sébastien Tellier, men jag måste säga att gårdagens framträdande var riktigt sött och charmigt. Låten "Divine" är inte alls min stil, men den har något speciellt som får mig att le. Den är dock ingen vinnare.

20. Danmark: Jag har inte ändrat uppfattning om detta bidrag. Simon Mathew sjunger jättebra, men låten är fortfarande tråkig.

21. Bosnien-Hercegovina: Jag gillar fortfarande inte denna skumma låt, även om jag tycker att den söta scenshowen är underhållande. De sjöng dessutom riktigt illa i går.

22. Kroatien: Den här låten känns fortfarande trist och ointressant. Min mormor fick dock upp ögonen för den tjuttiofemåriga rapparen. Han var faktiskt riktigt charmig.

23. Lettland: Det lät inte fullt lika illa i går som i semifinalen, men det var långt ifrån perfekt. Låten är fortfarande rätt fånig och påminner för mycket om Dr. Bombay.

24. Finland: Nej, den här hårdrockslåten har inte vuxit alls sedan semifinalen. Snälla, Finland, skicka något roligare nästa år.

25. Storbritannien: Andy Abraham är en bra sångare, men den discoinspirerade "Even If" är alldeles för platt och tråkig för att kunna bli något.