24 november, 2008

Dagens dramaqueen: Shannen Doherty

Först ut i mitt nya bloggprojekt är ingen mindre än allas vår Shannen Doherty känd från "Beverly Hills 90210". Denna dramatiska skådespelerska föddes 1971 och började sin karriär vid tidig ålder. Hon medverkade bland annat i TV-klassikern "Lilla Huset På Prärien" på 80-talet där hon spelade Laura Ingalls släkting Jenny Wilder. Shannen hade även en liten roll i den kitschiga dansfilmen "Girls Just Want To Have Fun" 1985 där hon spelade mot bland andra Helen Hunt och Sarah Jessica Parker.

Men det var först 1990 som Shannen fick sitt stora genombrott i den heta ungdomsserien "Beverly Hills 90210" som många av oss växte upp med. Där spelade hon den impulsiva och rebelliska Brenda Walsh som trots sin ibland småbitchiga attityd ändå lyckades fängsla en hel värld. Jag minns att Brenda snabbt blev min favorit i serien och det är hon än i dag. Tyvärr så lämnade Brenda serien i slutet av fjärde säsongen för att plugga i London, till många fans besvikelse.

Enligt vissa rykten fick Shannen sparken från "Beverly Hills 90210" på grund av dåligt uppförande bakom kulisserna men hon har själv sagt i intervjuer att avgången var självvald. Efter rollen som Brenda fick Shannen jobb på ännu en Aaron Spelling-produktion 1998. Denna gång var det serien "Förhäxad" där hon spelade den snälla häxan Prue Halliwell som tillsammans med sina systrar bekämpade onda demoner.

Men även denna gång lämnade Shannen serien rätt tidigt, bara efter tre säsonger. Rykten sa att det berodde på gräl med kollegan Alyssa Milano. Efter "Förhäxad" fick Shannen en roll i den härliga men kortlivade såpoperan "North Shore" där hon spelade den bitchiga Alexandra Hudson mellan 2004 och 2005. Shannen var en av seriens höjdpunkter och än i dag försöker fansen få seriens enda säsong utgiven på DVD.

Det jag gillar bäst med Shannen är hennes förmåga att fullkomligt stjäla alla scener hon är med i. Hon har en viss energi som så många andra saknar. Dessutom så är hon otroligt bra på att spela bitchig! Just nu medverkar Shannen i "90210", en spinoff på "Beverly Hills 90210", och det är vi såpafans väldigt glada för.

Det är så kul att se Shannen tillbaka på toppen igen och dessutom i sin bästa roll! Brenda Walsh går inte att glömma i första taget. Låt oss bara hoppas att serien håller i sig och att Brenda får mer utrymme. Men oavsett så är en sak säker: Shannen Dohertys såpakarriär är långtifrån över!

Foto: Jaimie Trueblood/The CW Network.

Andra bloggar om: , , , , , , , . Aftonbladet, SvD, Aftonbladet, SvD, Aftonbladet.

Bimbo Boy
http://www.bimboboy.com