01 november, 2008

Fjollfobin flödar

I dag berättar TV-personligheten Tony Irving i Aftonbladet om sin katolska uppväxt och om hur homosexualitet ansågs vara någont smutsigt i hans hem. Tony berättar också om kritiken från juryn i TV-programmet "Stjärnor På Is", som sa åt honom att han inte är tillräckligt macho, vilket rev upp gamla sår från uppväxten i Storbritannien.

Jag förstår hur Tony känner sig och jag reagerade själv på avsnittet där juryn sa åt Tony att vara mer "macho". Det finns en svår fjollfobi i vårt samhälle, även i HBT-kretsar där man ofta tror att vi bögar som är mer feminina på något vis spelar en roll och därför skulle ge homosexuella dåligt rykte.

Det sänder ut helt fel signaler att säga sådant i TV oavsett om man menar något illa med det eller inte, se bara hur barnsligt Katrin Zytomierska har uppfört sig i "Idol".

Många försvarar sig med kommentarer i stil med: "Ja, men dans och konståkning har sett ut så här i alla tider. Det är männen som ska föra och ha pondus medan kvinnorna ska vara spröda, vackra och graciösa." Och?

Kan man ändra på annat i samhället för att göra det mer jämlikt så måste man väl även kunna anpassa dans? Program som "Idol 2008" och "Stjärnor På Is" ska ju vara kul, så när folk börjar klaga på att folk är "för fjolliga" så uppfattas det faktiskt som kränkande.

Vem har bestämt vad som är "kvinnligt" och vad som är "manligt"? Jag tycker att det är fånigt att det ska läggas så himla mycket fokus på könsroller i det här samhället. Låt folk få vara sig själva oavsett kön och läggning och bedöm talang istället för personlighet och utseende!

Passa även på att läsa min blogg "Homofobins många ansikten" för mer läsning om samma ämne.