18 april, 2009

Recension: Strandvaskaren (2004)

Det görs alldeles för få skräckfilmer i Sverige. Ett undantag är dock "Strandvaskaren" från 2004.

Filmen handlar om Sara (Rebecka Hemse) som går på den fina privatskolan Hellestad. Hon skriver en uppsats om ett mord som begicks på skolan för hundra år sedan av en bonde som efteråt dränkte sig själv. Hans ande, en så kallad strandvaskare, sägs hemsöka skolan om nätterna.

På hundraårsdagen av mordet börjar flera av stundenterna på skolan att försvinna en efter en, och det är upp till Sara och hennes vän Therese (Jenny Ulving) att ta reda på om legenden verkligen är sann eller inte. De får hjälp av de nya eleverna Leo (Peter Eggers) och Felix (Jesper Salén), men motarbetas av den dominanta rektorn Laila (Kerstin Steinbach) som oroar sig för skolans rykte.

"Strandvaskaren" har fått rätt mycket kritik, både av skräckfilmsfans och kritiker, men jag håller inte alls med dem. Visst, vissa repliker känns krystade och filmen hade kunnat varit lite blodigare, men i det stora hela är "Strandvaskaren" är ett riktigt fynd. Hela filmen har en mystisk men samtidigt mysig atmosfär som passar perfekt till de vackra miljöerna. Speciellt skolbyggnaden är som gjord för att vara med i en skräckfilm.

Det är extra kul att återse gamla ansikten från svenska såpoperor till exempel Jesper Salén från "Vita Lögner", Daniel Larsson från "Skilda Världar", Rebecca Ferguson från "Nya Tider", Anders Ahlbom från "Rederiet" och sist men inte minst den härliga Jenny Ulving från "Vänner Och Fiender".

I mindre roller ser vi även de kända skådespelarna Kjell Bergqvist, Anders Ekborg och Stig Engström. Om man tittar riktigt noga så kan man dessutom se söta Filip Benko från "Andra Avenyn" som statist.

"Strandvaskaren" är regisserad av Mikael Håfström, mannen bakom "Ondskan" från 2003, och man kan se vissa likheter mellan filmerna. Jag föredrar dock denna film som är alldeles för underskattad. Man kan jämföra den med 90-talsklassiker som "Scream" och "Urban Legend".

Jag skulle i alla fall bli väldigt glad om det gjordes fler skräckfilmer i Sverige som "Strandvaskaren", eller "Drowning Ghost" som den kallades när den lanserades internationellt. Se den!Spana gärna in mina övriga recensioner.