03 februari, 2009

Familjen Annorlunda - Korkade föräldrar

I går såg jag TV4:s nya program "Familjen Annorlunda" av en slump. Jag blev dock rasande på en av familjerna där föräldrarna helt verkar ha tappat förståndet!

De har en son som älskar att leka med sina systrar. Flickorna brukar sminka brodern och klä honom i klänning, något pappan inte är förtjust i. Att sonen dessutom leker med dockor ibland verkar enligt pappan nästan vara en skam.

Pappan sa att han skulle göra det klassiska "bil- och dockatestet" för att kontrollera att det inte var något fel på sonen. Han ställde sonen mellan en docka och en bil och bad honom att välja.

Då pojken valde bilen sa pappan "tack och lov" och tillade att det minsann inte var något fel på sonen, att han var fullt normal. Där satt sedan de båda föräldrarna och småskrattade in i kameran åt påståendet.

Jag har sällan sett så korkade föräldrar! Det värsta är att det finns allt för många som tänker så i vår samhälle. Personer som är fast i gamla könsroller och som tvingar på sina barn en identitet istället för att låta dem välja själva.

Många skrattar bort sådana kommentarer och säger att det inte är så farligt. Men tänk istället på vilka sjuka och fördomsfulla signaler det sänder ut! Om inte annat låter det nedlåtande mot oss som inte följer "normen".

Det beteendet äcklar mig. Man blir inte bög bara för att man som kille leker med stereotypa "tjejleksaker"! Och även om man skulle bli det vore det helt sjukt att påstå att barnet inte är "normalt".

Låt barnet få växa upp och vara sig själv istället för att sätta stämplar på barnet! Ibland undrar jag om det inte borde vara körkort på att skaffa barn.