07 februari, 2009

Melodifestivalen 2009 - Deltävling 1

Första deltävlingen av Melodifestivalen hölls i kväll i Göteborg med den hysteriskt roliga Petra Mede som programledare. Jag måste dock säga att det nya upplägget för programmet var katastrofalt rörigt. Skärpning, SVT! Låtkvalitén var som vanligt ojämn men jag lyckades i alla fall hitta några favoriter. Alcazar och Emilia gick direkt till final medan Scotts och Caroline Af Ugglas gick till Andra Chansen. Shirley Clamp kom sist vilket antyder att svenska folket har börjat tröttna på typiska Ingela "Pling" Forsman-schlagers. Förhoppningsvis leder detta till att man släpper in lite nytt folk i tävlingen.

Här under hittar ni min topplista över kvällens bidrag, där nummer ett är bäst och nummer åtta är sämst. Jag har dessutom skrivit ner en kort recension av varje låt.

1. Alcazar - Stay The Night
"Stay The Night" är precis min stil! Den är elektronisk, tuff och 80-talsinspirerad! Man hör även en tydlig hyllning till discoklassikern "Knock On Wood" i den. Det behövs mer modern pop- och discomusik som denna i Melodifestivalen istället för all uttjatad schlager. Andreas, Tess och Lina sjöng grymt bra i kväll och levererade deltävlingens absolut snyggaste framträdande. Jag är redan fast!

2. Marie Serneholt - Disconnect Me
"Disconnect Me" är ännu en modern poplåt som växer för varje lyssning. Det enda minuset är att låten flörtar lite för mycket med östeuropeiska Eurovision Song Contest-låtar. Inte för att det är något fel med sådan musik, det känns bara så fjäskigt. Låten skulle ha blivit bättre i ett electropopfodral à la Kylie Minogue och Britney Spears. Men Marie gjorde ett bra framträdande i kväll och låten är som sagt riktigt skön!

3. Nina Söderquist - Tick Tock
Nina slog igenom i TV3:s talangjakt "West End Star" och har jobbat i London som musikalartist. Hon levererade ett grymt bra framträdande i kväll med sin makalösa röst! "Tick Tock" är dessutom en riktigt bra låt, trots det rockiga fodralet. Synd att den inte gick vidare till finalen. Förresten, påminde inte Ninas scenspråk lite om Carolas?

4. Jonathan Fagerlund - Welcome To My Life
Jonathan är söt och poplåten "Welcome To My Life" är helt okej. Det räcker dock inte riktigt hela vägen för mig. Rösten var inte så stark under kvällens framträdande, kören tog nästan över, och låten hade kunnat vara bättre producerad. Men jag tror säkert att det kommer att gå riktigt bra för Jonathan utanför festivalen!

5. Emilia - You're My World
Jag älskade Emilias "Big Big World" när den kom 1998 och jag älskade även hennes comebacksingel "Var Minut" 2006. Men "You're My World" är lite för mycket Motown i min smak, i alla fall refrängen. Jag gillar dock de lugna verserna och Emilia sjöng grymt bra i kväll. Hon var helt klart värd en finalplats!

6. Shirley Clamp - Med Hjärtat Fyllt Av Ljus
Jag gillar Shirleys tidigare bidrag "Mr Memory", "Min Kärlek" och "Att Älska Dig", men på senare år har jag blivit så trött på hennes musik. Allt låter ju likadant! Och balladen "Med Hjärtat Fyllt Av Ljus" är så tråkig att jag nästan somnar. Bra röst har hon dock, trots några tuppar under gårdagens framträdande, men det räcker tyvärr inte. Gäsp!

7. Scotts - Jag Tror På Oss
Jag verkar vara den enda i Sverige som inte har sett "Dansbandskampen". Vad ska man säga om Scotts? Sångaren sjunger helt okej även om hans röst inte är speciellt personlig. Men låten "Jag Tror På Oss" är för klämkäck och känns fånig på något vis. Det ryktas även att Linda Bengtzing nobbade den vilket är förståeligt. Jag gillar verkligen inte dansbandsmusik och Scotts är till och med tråkigare än Date, Arvingarna och Barbados tillsammans.

8. Caroline Af Ugglas - Snälla Snälla
Caroline sjunger nästan lika falskt som Janis Joplin och låten "Snälla Snälla" känns direktöversatt från engelska. Folk säger att de gillar henne för hennes personlighet och inlevelse, men rösten då? Nåja, smaken är ju som baken. Snälla, snälla, låt mig slippa höra Carolines röst igen!

Andra bloggar om: , , , , , , , Aftonbladet, SvD, Aftonbladet, DN, Aftonbladet, DN, SvD, Aftonbladet, DN, SvD.

Bmbo Boy
http://www.bimboboy.com