26 december, 2008

Dagens dramaqueen: Christina Schollin

Dagens dramaqueen är den söta och glamourösa skådespelerskan Christina Schollin som just nu är aktuell i SVT:s TV-program "Stjärnorna På Slottet". Christina föddes 1937 och är sedan flera år tillbaka gift med skådespelaren Hans Wahlgren. Tillsammans har de fyra barn varav tre, Pernilla, Niclas och Linus, också har gett sig in i nöjesbranschen.

Christina fick sitt stora genombrott i filmen "Änglar, Finns Dom?" 1961 där hon spelade mot Jarl Kulle. Sedan dess har hon varit en av Sveriges främsta skådespelerskor. Christina hade även en roll i storfilmen "Fanny Och Alexander" 1980, regisserad av Ingemar Bergman. Men för såpafans är hon mest känd för sina roller i såpoperorna "Varuhuset" och "Tre Kronor".

I "Varuhuset" spelade Christina den bitchiga Margareta Öhman som älskade att skapa intriger. Mellan 1987 och 1989 då serien sändes var hon Sveriges svar på Joan Collins i "Dynastin", en karaktär som folk älskade att hata. 1994 startade såpoperan "Tre Kronor" och där spelade hon en karaktär som var helt olik den i "Varuhuset". Den snälla och omtänksamma Birgitta Wästberg var väldigt omtyckt och Christina stannade kvar i serien ända tills den lades ner 1999.

På senare år har Christina satsat mest på teater. Hon är dessutom ägare till en butik i Gamla Stan i Stockholm sedan 1996 där hon bland annat säljer egendesignade porslinsänglar till förmån för välgörenhet. Hon står själv bakom kassan ibland så att man som fan har möjlighet att träffa sin idol personligen. I går hade även nya säsongen av "Stjärnorna På Slottet" premiär där Christina medverkar tillsammans med Janne "Loffe" Karlsson, Jonas Gardell, Staffan Scheja och Kjerstin Dellert.

Jag har länge beundrat Christina och har även flera av hennes porslinsänglar hemma. Mitt första minne av henne var när hon medverkade i "Tre Kronor" på 90-talet, men min favorit av de roller hon gjort är givetvis Margareta i "Varuhuset". Med den bitchiga attityden och de snygga axelvaddarna föll jag pladask! Jag är oerhört glad över att serien äntligen kommer på DVD i mars så att fler kan njuta av denna 80-talssåpa. Det är dessutom väldigt kul att få följa Christina i "Stjärnorna På Slottet"! Redan efter första avsnittet har jag fått en väldigt sympatisk bild av denna vackra dramadrottning.

Foto: SVT.