01 december, 2008

Har Lucia snopp?

Jag läste att en skola i Motala inte låter en pojke vara Lucia trots att han blivit framröstad av sina skolkamrater. Jag blev så sur när jag läste det. Jämställdhet ska ju gälla alla. Jag var själv Lucia när jag gick på Västerbergs folkhögskola och det var så roligt. Jag hade dessutom rosa ljus i kronan som mina klasskompisar hade köpt åt mig.

Som barn drömde jag om att vara Lucia men fick alltid vara en tråkig stjärngosse, allt på grund av folks förlegade åsikter. Men jag är glad att jag till slut fick chansen. Jag hoppas även att andra killar ska få det. Vissa hänvisar till att den riktiga Lucia var kvinna, men är det verkligen något att bråka om? Det viktigaste är väl att de som vill ställa upp och fira Lucia ska få göra det, oavsett kön? Och hur många traditioner har vi inte redan ändrat de senaste åren?

Jag tror att det handlar om rädsla för förändring. Vissa har ingen förståelse för personer som bryter könsroller. De anser istället att det ska vara som det alltid har varit, oavsett om det kränker någon. Kommer ni ihåg att det inte var speciellt länge sedan det var otänkbart för en kvinna att göra lumpen?

Jag är så trött på könsroller som hindrar folk från att vara sig själva. Det är ju själva budskapet med helgen som betyder något, inte vilket kön personen som klär ut sig till Lucia har. Homo eller hetero, man eller kvinna. Världen vore en mycket bättre plats om folk bara kunde vara lite mer förstående.