15 december, 2008

Dagens dramaqueen: Linda Gray

Dagens dramaqueen är ingen mindre än den amerikanska skådespelerskan Linda Gray. Denna glamourösa såpadiva föddes 1940 i Kalifornien, USA. Hon hade flera små roller i diverse TV-serier och filmer innan genombrottet. Linda arbetade även som fotomodell och hennes ben användes bland annat på den sexiga affischen till storfilmen "Mandomsprovet" 1967.

Men det var först 1978 som Lindas stora genombrott kom i den nya såpoperan "Dallas". Från början var hennes roll rätt liten men skaparna insåg snabbt hennes potential och utökade rollen till en av huvudrollerna. Linda spelade den alkoholiserade Sue Ellen Ewing och blev snabbt en ikon tillsammans med TV-maken J.R. Ewing (Larry Hagman). Linda stannade kvar i serien ända till 1989 och återvände i seriens sista avsnitt 1991.

1994 gästspelade Linda i fyra avsnitt av såpoperan "Melrose Place" där hon spelade Amanda Woodwards (Heather Locklear) bitchiga mamma Hillary Michaels. Samma år fick karaktären en helt egen spinoffserie vid namn "Models Inc." där några av skådespelarna från "Melrose Place" medverkade. Serien blev tyvärr ingen succé i USA och lades ner efter bara en säsong. I Europa gick det dock bättre för serien och än i dag hoppas många att den enda säsongen ska släppas på DVD.

I slutet av 90-talet återvände Linda till rollen som Sue Ellen. Denna gång var det i TV-filmerna "J.R. Returns" och "War Of The Ewings" som avslutade "Dallas"-epoken. Nu för tiden driver Linda ett eget produktionsbolag som gör dokumentärfilmer samt medverkar i diverse teaterpjäser. Hon gästspelar även i olika TV-serier då och då. Senast var i ett avsnitt av den nya ungdomsserien "90210" från i år. Linda hade även en återkommande roll i såpoperan "Glamour" 2004-2005 som den omtyckta karaktären Priscilla Kelly.

Jag har varit ett stort fan av Linda Gray sedan jag såg henne i "Dallas" första gången. Vem kan låta bli att älska den tragiska Sue Ellen? Linda gav liv åt karaktären med sin darrande underläpp och sina gigantiska axelvaddar. Senast i år dök hon upp på trettioårsfirandet av "Dallas" tillsammans med flera av sina gamla kollegor. Hon var lika vacker som alltid och stal uppmärksamheten från alla andra. Vågar man hoppas på ännu en film baserad på den klassiska såpoperan? Om det blir av så är Linda Gray ett måste i rollen som allas vår Sue Ellen Ewing!

Källa: IMDB.

Bimbo Boy
http://www.bimboboy.com